Иван Стамболов – Сула, коментар специално за Tribune.bg   Преди две години,

...
Иван Стамболов – Сула, коментар специално за Tribune.bg   Преди две години,
Коментари Харесай

Дѣлото „Милена“

Иван Стамболов – Сула, коментар особено за Tribune.bg    

Преди две години, на 26 юни 2021, разгласих публикация със заглавие „ Не’ам нерви “, която се занимава тъкмо с това изявление, поради което ЛГБТ „ общността “ тази седмица водѝ на съд Милена Славова. Ако не ви мързи, прочетете я, тъй като там съм споделил неща, които тук надали ще повторя.

Ищец по делото била някаква младежка ЛГБТ организация (това нещо като хомо комсомол ли е?) на име „ Действие “. Обвинението е, че изявлението на Милена било „ език на омразата и дискриминация “. В публикацията си от 2021 се пробвам да направя разлика сред независимост на словото и език на омразата. Стигам до извода, че справедлива разлика не всеки път има, само че дали обещано изявление ща попадне в едната или в другата категория, зависи само от убежденията, позицията и настроението на оня, който го разяснява. Така да вземем за пример в нашия случай излиза, че „ задушаваме се към този момент от наглостта и парадирането на всякакви извратеняци “ е език на омразата , а „ Дебела “, „ гнусна “, „ боклук “, „ безличие “, „ магьосница “, „ свиня “, „ едноок циклоп “ ­– избрания за Милена от другата страна, представени от Виктория Георгиева във превъзходната ѝ публикация „ Днес е Милена, на следващия ден може да е всеки от нас “ – това към този момент е независимост на словото . Да колят пред екзалтирана аудитория с нож фотоси на Христо Луков и Кристиян Шкварек и след това да ги обливат с изкуствена кръв – това също.

Милена се оказа отговорна, преди да се произнесе съдът. Гого Лозанов в телевизия „ Евронюз “ с мъничко тъка сподели, че би било доста елементарно и отлично, в случай че Милена се извини за изявлението си. Чакай бе, бай Лозанов! Чакай да забележим какво ще каже съдът, да забележим отговорна ли е аджеба за нещо и тогава да я караме да се извинява!  Хайде стига сме бързали първи да се изпъчим и да се изкараме пò католици от папата! Едва ли някой ще ни каже „ отлично “, а и да ни каже, то едва ли ще е някой, чието „ отлично “ има някаква стойност.

От своя страна пък поетесите от „ Пл. Славейков “ лансираха тезата, че приемането или неприемането на така наречен „ извратеняци “ е въпрос, видите ли, на въображение . Всеки, който не ги приема, няма въображение или го е боязън (?!?). Статията е озаглавена „ Милена и протестът на омразата “, т.е. гадовете, които поддържат Милена в неуместния правосъден развой против нея, са някакви уроди, които се борят (бунтуват) за правото си да ненавиждат.

Намери се кой да ни пресмята страховете и въображението! Познавам доста хора с гений и въображение (и благодаря на Бога за това) – ярки и безстрашни персони, непознати на всевъзможни стадни инстинкти и фешън увлечения, незабравими дарования, – само че измежду тях няма нито един да се гърчи в модернистични конвулсии  под флага на дъгата, няма един, който да поддържа и да съчувства на зрелищния ексхибиционизъм, претенциозно самонарекъл се „ прайд “.  Защото казусът не е в девиацията, не е в нейната симулация (има доста случаи да се преструват на гейове, тъй като е съвременно и „ в крайник с времето “), казусът е в нейната проява и манифестация, в безпардонното й навиране в лицето на отегчения жител, бил той хомо- или хетеросексуален.

Що е ненавист, що е тирада на омразата? „ Език на омразата “ е проклинание, клеймо, въведено в приложимост след Втората международна война по отношение на нацистите, техните „ унтерменши “ и най-много евреите. По-късно обаче „ език на омразата “ се трансформира в инструмент за затваряне на всяка уста, която изрича нещо, с което формалната линия не е съгласна. Всъщност аз не съм виждал по-мразещи хора, хора с по-изпепелени от ненавист души от тези, които най обичат да си служат с инструмента „ тирада на омразата “, да търсят такава у другите и да ги линчуват с пролетарска приятност.

Ищците в делото против Милена са демократични. Либерални, демократични – какъв брой да са демократични! Нима либерализмът не стартира от свободата на словото? Нима тези не бяха подготвени да умрат за правото ми да изкажа мнението си, даже когато не са съгласни с него? Сега стигнаха до такава степен, че съумяха да забранят най-обикновени думи като „ чернокож “, „ хомосексуалист “ и „ ром “. Скоро ще стане по този начин, че единствените, които използват думите „ чернокож “ и „ ром “ ще останат негрите и ромите. За педерастите не мога да кажа.

Обвиниха Милена и в това, че в миналото била бунтарка, само че към този момент не била. Защото бунтарите са те – тези, които я съдят. Някой ден ще умра от смях, гледайки по какъв начин затлъстели младежи скандират лозунги, усърдно направени и пуснати от „ статуквото “, мислейки, че се бунтуват и се борят против същото това „ статукво “. Днес бунтовник е оня, който, в противен случай, се разгласи против джендър идеологията, зелената договорка, мултикултурализма и впрочем лъжеучения. С други думи бунтарят е все същата онази Милена, а не нейните ищци от младежкото ЛГБТ.

Кой прави вероятни тези процеси. Дали са достоверен ентусиазъм на ранена сензитивна душа? Не. Този цивилен активизъм се прави против възнаграждение.

Оказва се, че делото против Милена е по план „ Овластяване на ЛГБТИ общността посредством обезпечаване на директен достъп до правна отбрана “. И по-конкретно: „ Проектът „ Национална ЛГБТИ Правна стратегия “ се извършва с финансова поддръжка в размер на 110 820 евро, предоставена от Исландия, Лихтенщайн и Норвегия по линия на Финансовия механизъм на ЕИП. Основната цел на план „ Национална ЛГБТИ Правна стратегия “ е овластяване на ЛГБТИ общността посредством обезпечаване на директен достъп до правна отбрана посредством Националната ЛГБТИ правна стратегия в градовете София, Пловдив, Варна, Бургас и Велико Търново “.

Защо? Защо се финансират тези професионални старания да се наложи една или друга мода? Защо през днешния ден офанзивата е най-силна срещу обичайна половост и фамилията? Мисля си, че тъй като в обичайна половост, в разделянето на съществата на мъжки и женски човеци се отразява правилото на двуполюсността – базисното положение на творението във времето, в хроноса, в интервала сред грехопадението и Страшния съд. Двоичността на света, чиито най-недвусмислен знак е атомът, е източникът на сила за неговото битие и напредване към окончателното му реализиране. Принципът на двоичността е и основата за човешката непоколебимост и морална ориентировка.

Семейството пък е нещо като атома, обаче в парадигмата на публичната йерархичност. Тя би трябвало да бъде разрушена, в случай че желаеме да превърнем света от отвесен в водоравен, да сменяем естествените престижи с изкуствени, да откраднем властта и да я скрием във подправени институции.

Защо се хвърлят луди пари за всевъзможни самоубийствени планове и начинания в региона на екологията, зеленизма и грижата за задушаващата се и загиваща планета? Всичко това не е нищо по-различно от религията на пантеизма . Когато искаш да унищожиш една вяра, търсиш да я заместиш с друга. С комунизма за известно време се получи. Сега е ред на нещо ново.

В общи линии всичко това – и зеленизмът, и пантеизмът, и ЛГБТ, и толерантността, и речта на омразата, и кенсъл културата – всичко е ориентирано към една цел: да умъртви безсмъртната човешка душа. И в случай че някой тъкмо в този миг пренебрежително се изсмее, то значи, че задачата е реализирана.

Лесно е. Достатъчно е да убедиш простака, че нещо е съвременно, и той самичък ще свърши останалото. Особено пък в случай че простакът е от тези безлични биологични единици, които сами по себе си нямат съвсем никаква стойност (защото умишлено са се отрекли от единствената си стойност – че са облик на Твореца си) и търсят легитимация в групови официални признаци. Много са ми сладки такива едни съвременни и „ в крайник с времето “. Мечтая си за мига, когато копрофагията ще стане съвременна по волята на мейнстрийма, както е в този момент джендър идеологията. Тогава ще виждам по какъв начин безрезервно я практикуват и се надпреварват кой ще иде по-далеч. Ще виждам и ще се любувам на осмислени старини. Освен това мисля, че Картаген би трябвало да бъде опустошен.

P.S.

Междувременно Държавната прокуратура се произнесе:

„ Изказванията на певицата против ЛГБТИ прайда и общността е
„ конституционно обезпечено право на независимост на словото “.

Ашколсун!

***  

Иван Стамболов е хоноруван сценарист и продуцент в Българска национална телевизия, БНР и „ Дарик “ до 1994, а по-късно се заема с консултантски бизнес, с който се занимава и до през днешния ден – най-вече в региона на медиите и политическото позициониране.

През последните години поддържа лични публицистични рубрики в печатни и интернет издания. Автор е на книгите „ Безобразна лирика “ (пародия); „ Додекамерон “ (12 новели), романите „ Янаки Богомил. Загадката на иконата и слънчевия диск “ и „ Янаки Богомил 2. Седем смъртни гряха “; сборниците журналистика „ Дзен и изкуството да си обършеш гъза “, „ Картаген би трябвало да бъде опустошен “ и „ Тънкият гласец на здравия разсъдък “; систематичното управление „ Технология и философия на креативното писне “.

Бил е колумнист във вестниците „ Пари “ и „ Сега “, сп. „ Економист “ и уеб страниците „ Уеб кафе “ и „ Топ вести “, а понастоящем – във в. „ Труд “ и „ Нюз БГ “. Автор е на един от най-популярните български блогове Sulla.bg, притежател на огромните награди на Българската WEB асоциация и Фондация „ БГ Сайт ”. Член на Обществения съвет на Българска национална телевизия и на Творческия съвет към Дирекция „ Култура ” на Столична община. 



 

FaceBookTwitterPinterest
Източник: tribune.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР